Chantalle Donné
18 november, 17:00 • 5 minuten leestijd
De miljoenenroof op de TEFAF-beurs in Maastricht twee jaar geleden zou zo een scène uit een kraakfilm kunnen zijn, maar dat is het absoluut niet. De rovers zijn nog steeds niet opgepakt, maar volgens de politie zijn de opsporingsdiensten ver gekomen in het onderzoek.
Een zoektocht in het water bij het Belgische Verviers leverde maandagmiddag geen nieuwe aanwijzingen op. Dit is wat we tot nu toe weten over de juwelenroof.
Terug naar 28 juni 2022
Op klaarlichte dag slaan vier mannen, gekleed in kleding uit de populaire dramserie Peaky Blinders, toe bij een stand van de Londense juwelier Symbolic & Chase in het MECC. Met hamers meppen ze de vitrines stuk en grijpen naar de peperdure juwelen. Intussen worden bezoekers met wapens op afstand gehouden; de gasten rennen in paniek weg. Een man deelt nog een karatetrap uit, maar een van de daders richt een wapen op hem. Hij probeert de overvallers nog te filmen, waarna hij bedreigd wordt.
Bekijk hier de beelden van de juwelenroof:
De buit is binnen en de rovers vluchten naar buiten. Op elektrische steps racen ze richting de parkeerplaats en vanuit daar vertrekken de mannen met twee huurauto's. De miljoenenroof heeft in totaal anderhalve minuut geduurd. Het duurste pronkstuk dat is meegenomen, is een collier met een 'vivid' gele diamant van 114 karaat.
De politie pakt de zaak hoog op en sluit enkele wegen in de buurt van de provinciehoofdstad én de Koning Willem-Alexandertunnel af voor verkeer. Diezelfde dag arresteren agenten twee Belgen, maar later blijkt dat zij niets te maken hebben met de overval.
Een paar dagen na de overval
Begin juli besteedt een landelijk opsporingsprogramma aandacht aan deze zaak. Waarschijnlijk is een vijfde verdachte betrokken bij de overval op de kunstbeurs. Deze verdachte zou de toegangsbewijzen een dag van tevoren hebben gekocht voor de vier rovers. De uitzending levert volgens de politie veel informatie op, maar er blijft slechts een handvol concrete tips over.
Maanden na de roof
Maart vorig jaar hebben politie en justitie enkele verdachten in het vizier voor de miljoenenroof. Het gaat om een groep criminelen die op de Balkan verblijft. Concreet: leden van de befaamde Pink Panther-bende, die verantwoordelijk is voor tientallen grote roven in Europa in de afgelopen decennia, met miljoenen euro's als buit. Ook is een van de sieraden teruggevonden; het is niet de collier met de grote gele diamant, het miljoenen kostende pronkstuk van de buitgemaakte spullen. Het onderzoeksbureau van de verzekeringsmaatschappij - Charles Taylor Adjusting - looft een beloning van 500.000 pond uit.
Doorbraak in het onderzoek
De politie heeft een doorbraak in het onderzoek naar de juwelenroof bereikt. Dat maakt de politie mei dit jaar bekend. Er zijn drie vrouwen in beeld die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de diefstal. Een van hen wordt gelinkt aan de roof en de twee anderen zijn op de radar gekomen toen zij een huurauto terugbrachten die als vluchtwagen is gebruikt. Ook zijn er twee gestolen diamanten teruggevonden, een in Hong Kong en een in Israël. De edelstenen zijn allebei afkomstig uit hetzelfde halssnoer.
"We hebben grote en belangrijke stappen in het onderzoek gezet. Het onderzoek blijft ongekend veel aandacht houden bij de (internationale) media en in de kunstwereld", aldus degene die het onderzoek naar de juwelenroof leidt. "De internationale component in dit onderzoek maakt dat het allemaal lang duurt, want als team moeten we de internationale procedures en regelgeving volgen."
Verder krijgt de recherche een steeds duidelijker beeld over de Belgische verblijfplaatsen - Verviers en Luik - van de verdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) besluit om een beloning uit te loven. Het gaat om een bedrag van 20.000 euro.
Grote zoekactie in Verviers
Het blijft even stil en twee jaar na de wereldberoemde roof zegt de politie dat er maandag een grote zoekactie wordt gehouden in Verviers. De verdachten zouden tijdens hun vlucht gestopt zijn in Verviers bij de rivier de Vesdre. Met speciale apparatuur wordt een waterbekken ruim vier uur lang afgezocht, maar het levert niets op. Wat hoopte het zoekteam te vinden? Het stepje dat bij de roof is gebruikt bijvoorbeeld.
De politie verklaart: "Deze plek kwam als een aanknopingspunt in het onderzoek naar voren. Reden om te gaan zoeken. We hebben ons gerealiseerd dat ruim twee jaar na de roof en de stroming in het water niets meer aanwezig zou zijn. Maar deskundigen gaven aan, dat afhankelijk waar naar gezocht wordt, de mogelijkheid toch aanwezig was dat zich nog iets op de bodem van het waterbekken zou kunnen bevinden."
Wel is er een voorwerp aangetroffen dat mee is genomen voor verder onderzoek. Wat dat precies is, is niet duidelijk. "In ieder geval niet iets wat in eerste aanleg direct te linken is aan de TEFAF-overval. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat het wel is", aldus de politie.
'Er is goede hoop'
Volgens het OM zijn politie en justitie ver gekomen in het onderzoek. Het OM hoopt de zaak komend jaar af te kunnen ronden. "Er is goede hoop dat tot aanhouding van de verdachten overgegaan kan worden", zegt het OM.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!