TBT-betekenis en hoe u “Throwback Thursday” op sociale media gebruikt (2024)

Je hebt vast wel eens #TBT of “Throwback Thursday” gezien.

Inhoudsopgave

Wat betekent TBT?

Waarom je #TBT zou moeten gebruiken

1. Betrokkenheid vergroten

2. Vergroot het publiek

3. Verbeter de naamsbekendheid

Hoe werkt Throwback Thursday?

Foto’s moeten donderdag gedeeld worden

Het moet de hashtag #TBT, #ThrowbackThursday of beide bevatten

Het moet oud zijn

Houd het bij één per week

Variaties van de TBT-hashtag

Throwback Thursday-ideeën

1. Locatie

2. Medewerkers

3. Klanten:

5. Advertenties

6. Evenementen

7. Mijlpalen

Doe meer met je hashtags

Misschien was het een gênante jaarboekfoto van een middelbare schoolvriend.

Misschien was het een Instagram-bericht van je moeder over die vakantie die je vorig jaar nam.

Misschien was het zelfs maar een tweet over een geweldig feest dat een paar maanden geleden plaatsvond.

TBT is een ongelooflijk populaire hashtag die door vrijwel iedereen wordt gebruikt: je tante, influencers, beroemdheden en first ladies.

#TBT om een ​​jonge onoverwinnelijk te zijn. Maar nu is het tijd om gezond te blijven & #Bedek je vóór 15 februari → http://t.co/9EyZA219Mw pic.twitter.com/5Gii2p7dAC

— First Lady- Gearchiveerd (@FLOTUS44) 29 januari 2015

Voor merken is TBT een geweldige kans om betrokkenheid op te bouwen, bekendheid te vergroten, verhalen te vertellen en gewoon een beetje plezier te hebben met sociale media.

Daarom willen we je laten zien wat TBT precies is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken voor maximale impact.

Laten we ernaartoe gaan.

Wat betekent TBT?

TBT staat voor Throwback Thursday. Mensen gebruiken het bij het delen van oude foto’s en video’s van zichzelf uit nostalgie.

Het hoeven niet alleen foto’s of video’s te zijn. Gebruikers kunnen teksten van herinneringen of audio-opnamen delen.

Hoewel de oorsprong van #TBT nu gemeengoed is, is het een beetje een mysterie. Volgens Vox verscheen een van de eerste gebruiken van de hashtag in 2006 toen een blogger genaamd Mark Halfhill het gebruikte voor zijn sneakerblog.

De eerste #TBT-post op Instagram, volgens TIME, was een shot van Hot Wheels-speelgoedauto’s die in februari 2011 werd gedeeld door een man genaamd Bobby.

De hashtag is sindsdien een eigen leven gaan leiden en is uitgegroeid tot een van de meest populaire hashtags op sociale media. Op het moment van schrijven zijn er 488 miljoen posts op Instagram met de hashtag #TBT.

Dat is de geschiedenis van TBT, maar waarom zou het je iets kunnen schelen?

Waarom je #TBT zou moeten gebruiken

#TBT is een van de meest populaire hashtags op Facebook, Twitter en Instagram. Dat betekent dat wanneer u het gebruikt, u drie zeer cruciale dingen kunt bereiken:

1. Betrokkenheid vergroten

Twitter ontdekte dat merken die meer hashtags gebruikten een 50% meer betrokkenheid in hun tweets in vergelijking met degenen die geen hashtags gebruikten.

2. Vergroot het publiek

Veel gebruikers hebben de neiging om verschillende hashtags te volgen – en #TBT is geen uitzondering. Dat betekent dat wanneer u het gebruikt, uw bericht in hun feed wordt weergegeven, waardoor uw merk wordt voorgesteld aan een geheel nieuw publiek.

3. Verbeter de naamsbekendheid

#TBT geeft je de mogelijkheid om precies te delen wie je merk is en waar het vandaan komt. U kunt het verhaal van uw merk vertellen door oude foto’s en video’s te delen terwijl u uw bedrijf aan nieuwe mensen voorstelt.

Kortom, je hebt veel te winnen door te experimenteren met de hashtag.

Hoe werkt Throwback Thursday?

Throwback Thursday kan in verschillende formaten worden gebruikt, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze roepen terug naar een gebeurtenis of moment in het verleden.

Zolang u zich aan die regel houdt, zou uw inhoud moeten werken.

Enkele veelvoorkomende formaten zijn:

  • Foto’s
  • Videos
  • Tekst
  • Audio

De goddelijkheidsschool @bodleianlibs badend in het licht. #ThrowbackThursday pic.twitter.com/SjXy66U0RL

— Universiteit van Oxford (@UniofOxford) 4 augustus 2016

En hoewel je elke oude foto of video kunt plaatsen en een #TBT op de post kunt zetten, zijn er een paar praktische tips waarmee je rekening moet houden bij het gebruik van de hashtag:

Foto’s moeten donderdag gedeeld worden

Dit is een goed idee, maar het is een cruciaal onderdeel van #TBT-succes. Hoewel je vergelijkbare hashtags kunt gebruiken, zoals #FlashbackFriday (zie hieronder voor meer informatie), is #ThrowbackThursday VEEL populairder. En laten we eerlijk zijn: #FlashbackFriday bestaat alleen omdat sommige mensen vergeten zijn mee te doen aan #TBT.

In relatie : Hoe de Safari-tabbalkstijl op iPad te veranderen

Het moet de hashtag #TBT, #ThrowbackThursday of beide bevatten

Dit is hashtag use 101, maar het is belangrijk op te merken dat uw afbeelding niet wordt weergegeven in #TBT-zoekopdrachten als u vergeet deze te taggen.

Het moet oud zijn

Terwijl je een #TBT-bericht kunt plaatsen van een relatief recent moment (bijvoorbeeld een feestje van een paar weken geleden), werpt een echt #TBT-bericht terug op een merkbaar andere periode. Voor een merk of bedrijf moet het teruggrijpen op een andere tijd (denk aan decennia in plaats van slechts jaren). Een goede vuistregel voor geweldige #TBT-berichten: de beste Throwback Thursday-berichten zijn foto’s en video’s van voordat internet populair was.

Houd het bij één per week

Dit is minder een vaste regel. Je kunt gewoon je oordeel gebruiken, maar de algemene wijsheid van internet suggereert dat het voor de ultieme impact het beste is om het bij één nostalgische snap per week te houden.

Voor meer informatie over de kracht van hashtags in uw marketingcampagnes, bekijk ons ​​artikel over dagelijkse hashtags en hoe u ze kunt gebruiken.

Variaties van de TBT-hashtag

Er zijn een paar variaties van #TBT die je op andere dagen van de week kunt posten, waarvan we er al een paar hebben behandeld!

Ze bevatten:

  • #MondayMemories
  • #TakeMeBackTuesday
  • #Waybackwoensdag
  • #FlashbackFriday

Er is ook de hashtag #Latergram en #OnThisDay, die niet specifiek is voor een dag van de week.

Meestal wordt #Latergram gebruikt op een foto of video van een gebeurtenis die relatief recent (in de afgelopen weken) heeft plaatsgevonden, en voornamelijk op Instagram. U kunt er echter waarschijnlijk mee wegkomen op andere sociale-mediasites.

#OnThisDay is voor de verjaardag van bepaalde evenementen waar je misschien naar terug wilt grijpen, zoals een opening van een gebouw of een productlancering.

Hoewel je elk van deze hashtags kunt gebruiken, is het het beste voor het verspreiden van merkbekendheid en betrokkenheid als je gewoon bij #TBT blijft. Dat komt omdat Throwback Thursday verreweg de populairste variant van de trend is en een van de populairste hashtags van Instagram.

Throwback Thursday-ideeën

Nu je op de hoogte bent van waar #TBT allemaal over gaat, is het tijd om het te integreren in je social media marketingstrategie.
Maar hoe?

Als uw merk een geschiedenis heeft, geweldig. Deel het.

Als je sociale media beheert voor een jong bedrijf, is dat ook goed. Benader #TBT als een oefening in creatief denken.

Enige ideeën:

1. Locatie

De fysieke locatie van uw bedrijf kan een geweldige plek zijn om te beginnen voor #TBT. Misschien heb je zelfs archiefbeelden van de verschillende vormen van je locatie door de jaren heen.

Throwback Thursday-foto’s van uw locatie kunnen blauwdrukken, bouwfoto’s of zelfs een opname van het gebouw vanaf een ander punt in de geschiedenis bevatten.

Hier is een smakelijke #tbt: een tekening van @nypl van een menu uit 1939 van Hotel Lexington http://t.co/7wiYD7ddHZ pic.twitter.com/wPWJhQJiac

— NY Openbare Bibliotheek (@nypl) 26 juni 2014

U kunt uw locatie ook breder beschouwen als de stad, gemeente, regio of het land waarin uw bedrijf is gevestigd, een stap die de pool van beschikbare inhoud aanzienlijk vergroot.

Verdorie. Zelfs als je geen fysieke locatie hebt en je bedrijf alleen online bestaat, kun je nog steeds instappen op #TBT. Websites moesten immers ergens beginnen.

Volgende week worden we 20. Tijd voor een onhandige babyfoto! #tbt pic.twitter.com/chBFDs8U8f

— Google (@Google) 20 september 2018

2. Medewerkers

Uw medewerkers zijn de ruggengraat van uw bedrijf. Dus waarom zou u niet een beetje plezier hebben met het delen van foto’s of video’s van achter de schermen?
Dit kunnen leuke foto’s zijn van hen op het werk, oude foto’s van de oorspronkelijke werknemers van het bedrijf of foto’s van de oprichter van het bedrijf.

Heb nog steeds een geweldige nodig #kostuum idee? We hebben er een in onze achterzakken: Wells Fargo Banker uit de jaren 60! #tbt pic.twitter.com/79pT2KexVz

— Wells Fargo (@WellsFargo) 24 oktober 2013

Deze foto’s zijn geweldig omdat ze uw merk ook menselijker maken en de betrokkenheid vergroten. Je laat je volgers zien dat er mensen achter dit bedrijf zitten, net als zij.

Throwback alsof het 1999 is. #tbt naar ons eerste kantoor in Palo Alto nadat we de garage ontgroeiden. pic.twitter.com/b4cijH56FC

— Google (@Google) 26 juli 2018

Je medewerkers kunnen ook oude babyfoto’s van zichzelf aanleveren om te delen voor leuke, luchtige #TBT-berichten. Dit kan de betrokkenheid vergroten en je overdag naar meer schattige babyfoto’s laten kijken.

3. Klanten:

Misschien is er geen betere manier om uw klant te betrekken via #TBT dan door de klant zelf te presenteren. Vier ze dus met een terugblik op klanten van weleer.

In relatie : 7 soorten interacties op sociale media (en hoe ermee om te gaan)

Dit moeten foto’s of video’s zijn van klanten die interactie hebben met uw merk. Ze kunnen een bedrijfslocatie bezoeken…

42 jaar geleden openden we het 1e moderne afhaalloket. Tot nu toe lijken mensen het leuk te vinden, maar de tijd zal het leren #tbt pic.twitter.com/VLGAj070Wl

— Wendy’s (@Wendy’s) 12 december 2013

…met uw product…

Hier is een zeldzame foto van een Holt-monteur aan het werk aan een vroege Holt 45 of 60 rupstrekker in East Peoria, Illinois. #TBT pic.twitter.com/R4sPEyGzPf

— CaterpillarInc (@CaterpillarInc) 31 juli 2014

En als u foto’s kunt vinden van klanten van vroeger die nog steeds loyaal zijn aan uw merk, des te beter!

4. Product of dienst

Uw product of dienst is een geweldig gebied met potentiële #TBT-inhoud. Hoe is uw product door de jaren heen veranderd? Heb je foto’s van een prototype of blauwdruk ervan?

Deze Spikes uit 1958 zijn uitgebracht in een @Jello-smaak kleurenschema. Nieuwe versies zijn verkrijgbaar bij geselecteerde winkels. #TBT pic.twitter.com/MjoNE4ofij

— Levi’s® (@LEVIS) 10 juli 2014

Wees niet bang om ook buiten de gebaande paden te denken, vooral als uw product een beetje te nieuw is om er oude foto’s van te hebben.

Als dat het geval is, wat is dan een voorbeeld van een eerdere maar andere versie van uw product? Maak je apps voor mobiele gebruikers? Je kunt waarschijnlijk grappige archieffoto’s vinden van mensen die vintage telefoons gebruiken.

Heb je een fitnesscoachingservice? Zoek oude foto’s van de rare oefeningen die mensen in het verleden deden.

Met een beetje graven kun je een boeiende en vermakelijke manier vinden om een ​​’throwback’-foto van je product te presenteren.

5. Advertenties

Oud, vintage marketingmateriaal kan fantastisch #TBT-materiaal zijn.

Dat komt omdat het vaak geweldige nostalgische en heerlijk kitscherige producten van hun tijd zijn.

Op advertenties gerichte throwbacks kunnen gedrukte (of zelfs video) advertentiematerialen zijn, zoals oude posters…

#TBT – “I want you for US Army” Beroemde rekruteringsposter uit 1917 die werd gebruikt toen de VS binnenkwamen #Eerste Wereldoorlog pic.twitter.com/FSUn9JGPGC

— Amerikaanse leger (@USArmy) 9 april 2015

…tijdschriftadvertenties…

#TBT tot 1936, toen je een hele skiset voor een weekend kon huren, inclusief “goed geoliede” laarzen, voor $ 2,25. pic.twitter.com/T8ltdwxidU

— Eddie Bauer (@eddiebauer) 24 december 2015

…en tv- of radiocommercials.

Dit zijn mooie kansen om het gevoel van nostalgie van mensen aan te boren. Kies de juiste #TBT-advertentie en je zult zeker veel betrokkenheid en opmerkingen krijgen over wanneer en waar mensen bepaalde commercials of advertenties voor het eerst zagen.

6. Evenementen

Grote evenementen kunnen je vaak geweldig #TBT-materiaal opleveren.

Denk aan aankomende evenementen die verband houden met uw merk en die een geschiedenis hebben, en bekijk vervolgens de archieven om te zien of er een foto is van dat evenement van vroeger. Bonuspunten als uw bedrijf in het verleden betrokken is geweest en visueel bewijs heeft dat u kunt delen.

Evenementen zijn ook een goede gelegenheid om hashtags te combineren door de relevante archieven voor een specifieke datum te doorzoeken en een #OnThisDay of #ThisDayInHistory-stijl #TBT te maken (bijvoorbeeld: #OnThisDay in X year, X thing happen). Vergeet niet ook je #TBT-hashtag toe te voegen!

7. Mijlpalen

#TBT is ook een perfecte gelegenheid om mijlpalen te vieren die uw bedrijf in het verleden en het heden heeft meegemaakt.

Toen de New York Times Magazine bijvoorbeeld hun eerste verhaal in VR uitbracht, vierden ze dit door het nieuws te tweeten samen met hun eerste verhaal met foto’s.

In 1896 drukten we de eerste foto’s in @New York tijden. Vandaag hebben we onze eerste VR-film gepubliceerd #tbt https://t.co/xuT5IF1l4r pic.twitter.com/mpYFIjFxtH

— NYT Tijdschrift (@NYTmag) 5 november 2015

Dit is een goed voorbeeld van hoe je parallellen kunt trekken met hedendaagse mijlpalen naar oude voor perfect #TBT-materiaal.

De mijlpalen hoeven ook niet over uw product of dienst te gaan. Ze kunnen zelfs zoiets zijn als toen u uw 100e werknemer kreeg, of toen u naar uw huidige locatie verhuisde. Wat ook werkt, als het maar een mijlpaal is die in het verleden heeft plaatsgevonden.

Doe meer met je hashtags

Als je meer wilt weten over hashtags – en hoe je ze effectief kunt gebruiken – bekijk dan zeker onze artikelen over het onderstaande onderwerp:

  • Dagelijkse hashtags: wat ze betekenen en hoe ze te gebruiken
  • Hoe hashtags te gebruiken
  • De Instagram hashtag-gids

Met Moyens I/O kun je streams opzetten om hashtags te monitoren, waaronder #TBT, en te zien hoe effectief je ze gebruikt. Probeer het vandaag nog gratis.

Begin

TBT-betekenis en hoe u “Throwback Thursday” op sociale media gebruikt (2024)

FAQs

What is the meaning of Throwback Thursday? ›

Throwback Thursday is a social media trend where brands and content creators share a past photo of themselves or other nostalgic content on Thursday. Throwback Thursday content is usually accompanied by #TBT or #ThrowbackThursday.

How to use TBT in social media? ›

TBT stands for throwback Thursday. It's used when we want to share old photos or videos of ourselves and sometimes our businesses, to show what we were like many years ago. It's a fun way for our followers to learn more about us and can apply to almost anything that has happened in the past.

What is the meaning of TBT in texting? ›

The full form of TBT is Throwback Thursday. "TBT" is commonly used as an abbreviation for "Throwback Thursday" on social media platforms such as Instagram and Facebook.

What is the point of Throwback Thursday? ›

On Thursdays, people would share a post from their past with the hashtag #TBT. The purpose of TBT is to reflect on memories, share nostalgic moments, and sometimes make fun of old fashion choices. It is a way for people to reminisce and connect with their followers over shared experiences.

What does TBT mean on Facebook? ›

Throwback Thursday or #TBT is an internet trend used among social media platforms such as Instagram, Twitter and Facebook. On a Thursday, users will post nostalgia-inducing pictures – from a different era of their life, accompanied by the hashtag #TBT or #ThrowbackThursday.

What does throwback to you mean? ›

: one that is suggestive of or suited to an earlier time or style. his manners were a throwback to a more polite era. 2. a. : reversion to an earlier type or phase : atavism.

How do I post a throwback on Thursday? ›

While simply posting #tbt or #throwbackthursday is enough to revitalize the trend, you might consider adding other captions of similar variety to help get your posts to stand out on Instagram. Here are a few ideas: "Looking back at where our journey began. #ThrowbackThursday"

What is another way to say Throwback Thursday? ›

Flashback Friday: Similar to TBT, this is a variation where people share nostalgic content on Fridays instead of Thursdays. Wayback Wednesday: Another variation where people share old memories or photos on Wednesdays. Memory Lane Monday: A play on the TBT trend where people share nostalgic content on Mondays.

What do you write on a TBT? ›

Throwback Thursday Instagram Captions
  • Throwin' it back to simpler times.
  • Throwback.
  • Back when life was all fun and games.
  • Let's go back.
  • Take me back to the good old days.
  • Nostalgia mode: ON.
  • Reminiscing about the past with a #ThrowbackThursday.
  • Let's rewind to this unforgettable moment.

Do people still use TBT? ›

Maybe it's because this hashtag comes with nostalgia built right in, but the #TBT (or #ThrowbackThursday) hashtag somehow never gets old. It appeals to people's deep desire to share their favorite moments from the past. In other words, #TBT is here to stay. Here's how to use it in 2023.

Can I use TBT on Friday? ›

Absolutely! You can use any hashtags any day of the week, now I'm not too sure how many people you will reach with a #TBT hashtag on a Saturday for example but there still are people searching #TBT throughout the week regardless which day.

What is another word for TBT? ›

As we mentioned previously, there are several alternatives you can use in place of Throwback Thursday, including #MondayMemories, #TakeMeBackTuesday, #WayBackWednesday, #FlashbackFriday, and #OnThisDay.

What is TBT used for? ›

“TBT” stands for “Throwback Thursday.” It is a popular social media hashtag and trend that is often used on Thursdays to share or reminisce about past memories or experiences. Users often post old photos or memories from the past, giving them a nostalgic or sentimental touch.

What are the rules for Throwback Thursday? ›

Herewith, the “#TBT rules,” such as they are:
  • #TBT photos must be from a different era of your life. ...
  • Photos should be funny or really what I'd call “self-funny,” even a bit narcissistic, which is to say you're mocking yourself and not someone else in the photo. ...
  • No celebrity throwbacks.
Aug 20, 2015

Why is Thursday special? ›

Thursday means Thor's day in Old English. Thor is represented riding a chariot drawn by goats and wielding his hammer. In most languages with Latin origins, the day is named after the god and planet Jupiter. Jupiter is depicted as the chief god of sky and thunder who maintained his power with his thunderbolt.

What is the origin of the Throwback Thursday? ›

The web site KnowYourMeme.com dates the earliest recorded mention of the phrase Throwback Thursday to 2006, crediting an artist named Saxton Moore, who used the alliterative phrase as the title of a blog post in which he reimagines a number of vintage cartoon characters.

What is the meaning of throwback? ›

A return to an older way of doing something—or an old characteristic that reappears—is a throwback. If you like dressing in bell bottoms and leisure suits, your style is a throwback to the 1970s. The noun throwback can be a less-formal way to say atavism.

What is another word for Throwback Thursday? ›

As we mentioned previously, there are several alternatives you can use in place of Throwback Thursday, including #MondayMemories, #TakeMeBackTuesday, #WayBackWednesday, #FlashbackFriday, and #OnThisDay.

What's the difference between flashback Friday and Throwback Thursday? ›

Social media users, bloggers etc. will post some type of content online (e.g photo, video or song) from the past and then they'll tag it #ThrowbackThursday or #TBT if they're posting it on a Thursday. If it's Friday, they'll tag it with #FlashbackFriday or #FBF.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6269

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.